Ustanovi INOVAcija dodijeljeno 1,5 milijuna kuna iz Norveškog fonda

Na svečanom potpisivanju ugovora, održanom dana 27.5.2022. u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potpisan je Ugovor kojim je županijskoj Ustanovi INOVAcija dodijeljeno 1.502.569 kuna.

Ugovor su potpisale ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, Nataša Tramišak i ravnateljica Ustanove Inovacija Katarina Colić.

Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija nositelj je na projektu „Učinkovito aktivno PODUčavanje i učenje o PODUzetništvu u gospodarski nerazvijenim i ruralnim PODručjima – PODUZMI” za koji je dobivena odluka o financiranju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 22.ožujka 2022. u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji čini dio financijskih mehanizama EGP-a i Kraljevine Norveške.

Projekt PODUZMI ima za cilj razraditi model podučavanja baziran na podizanju kreativnosti i poduzetničkog razmišljanja u kontekstu ruralne zajednice i u cilju održivog korištenja lokalnih resursa u poduzetničke svrhe. Ruralna područja (općina Gračac) imaju veće izazove od gradskih centara u vezi s obrazovnim razvojem zbog socioekonomskih i institucionalnih struktura. Projekt će potaknuti kreativnost, svijest o poduzetništvu i dugoročno stvoriti održiva radna mjesta u ruralnim sredinama povećavajući poduzetnički potencijal deprivirane lokalne zajednice. Partneri na projektu su: O.Š. Nikole Tesle Gračac, Sveučilište u Zadru te norveški partner Vinco Innovation AS. Ukupna vrijednost projekta je 1.502.569 kn od čega je iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje iz donatorskih sredstava 85% dok se 15% dodjeljuje iz državnog proračuna.

Provedba projekta počinje 1.lipnja 2022. i trajat će 18 mjeseci, odnosno do 30. studenog 2023. Kroz projekte aktivnosti izradit će se inovativan i održiv modela podučavanja u poduzetništvu namijenjenog učiteljima osnovnih škola specifično za gospodarski deprivirana i ruralna područja te implementacija istog kroz pilot program u OŠ Nikole Tesle u Gračacu. Za ovu svrhu, preuredit će se i opremit dio prostora u okviru knjižnice OŠ Nikole Tesle neophodnom te nužnom opremom za provedbu stručnog usavršavanja i nastavak implementiranja programa.

U sklopu projekta organizirat će se također i Creativity Camp u Centru za kreativne industrije u trajanju od dva dana gdje će se odvijat edukacije, radionice i interakcija ciljnih skupina.


Ispis